BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 20 February 2012

Apa Ada pada Otak?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ini ambik lagi pil 1 tablet ERGOTAMINE TARTATE 1mg dan 1 tablet NAPROXEN SODIUM 550mg. Sakit sangat kepala, berdenyut-denyut sampai kelopak mata jadi berat untuk dibuka.


Untuk bergerak, walaupun untuk berpaling ke kiri atau ke kanan terasa sangat sakitnya bahagian depan (frontal lobe).Kenapa kepala saya selalu rasa sakit ya?


Ntah, saya bukan doktor untuk menjawab persoalan ni. Yang saya tahu, bila saya sakit, saya jumpa doktor. Oleh kerana saya pengidap akut, dah lama mengalami kesakitan ni, maka darjah ubat penawar pun makin meningkat dan bagus. Ubat yang saya ambil sekarang seperti yang saya nyatakan di atas tu.


Jumpa doktor tu adalah sebahagian usaha dan ikhtiar saya untuk merawat. Yang menghilangkan rasa sakit hanyalah ALLAH Ta'ala. Syukur dengan anugerahNYA, dengan rasa sakit ini.


Nak tahu apa ada dalam kepala?

Dalam kepala ada otak. Apa ada pada otak?

Otak merupakan organ pemproses maklumat pusat badan. Ia terkandung dalam kepala melalui saraf kranial, dan berhubung dengan saraf tunjang, yang menduduki badan melalui saraf belakang (spinal nerve). Gentian saraf menghantar isyarat dari dan kepada otak dikenali sebagai gentian efferent.

Otak merupakan pusat akal dan minda, yang merangkumi komponen seperti kognition, perception, attention, ingatan dan emosi. Otak juga bertanggungjawab bagi mengawal postur dan pergerakan. Ia membolehkan kognitif, pergerakan dan bentuk lain pembelajaran. Otak mampu melaksanakan beberapa fungsi secara automatik, tanpa memerlukan kesedaran, seperti menyelaras sistem deria (contoh. sensory gating dan pengabungan pelbagai deria), berjalan, dan fungsi badan homeostasis seperti tekanan darah, kawalan seimbangan cecair, dan suhu badan.

Serebelum mengawal keseimbangan dan pergerakan. Tanpanya, pergerakan tidak dapat diselaraskan.Kebanyakan fungsi dikawal oleh aktiviti penyelarasan otak dan saraf tunjang. Tambahan lagi, sesetengah tingkah-laku seperti tindak reflex dan pergerakan asas, boleh dilakukan di bawah kawalan saraf tunjang (spinal cord) semata-mata.


Otak melalui peralihan dari sedar kepada tidur (dan subjenis bagi keadaan ini). Peralihan keadaan amat penting bagi fungsi otak yang betul. Setiap keadaan otak dikaitkan dengan ciri-ciri gelombang otak.


Neuron adalah aktiviti sel otak yang memproses maklimat, sementara sel Glial melakukan fungsi sokongan. Sebagai tambahan kepada aktif secara eletrik, neuron sentiasa menghasilkan pemancar neuron (neurotransmitters). Neuron mengubahsuai ciri-cirinya di bawah pengaruh isyarat input mereka. Kemudahleturan ini menggaris dasar pembelajaran dan penerimaan. Ia penting bagi mengetahui bahawa sesetengah laluan neuron yang tidak digunakan (binaan yang menjadi terasing secara fizikal dari sel lain) mampu terus wujud lama selepas ingatan hilang dari kesedaran, kemungkinannya berkembang sebagai luar kesedaran (subconscious).


Kajian mengenai otak dikenali sebagai neurosains, biadang biologi bertujuan memahami fungsi otak pada semua tahap, daipada molekul sehingga psychologi. Terdapat juga cabang psychologi yang menumpu pada anatomi dan fisiologi otak, dikenali sebagai biological psychology. Kajian bidang ini menumpu pada setiap bahagian individu otak dan bagaimana ia mempengaruhi tingkah-laku.


Minda dan otak


Perbezaan antara fikiran dan otak adalah asas dalam falsafah fikiran. Masalah rohani-jasmani merupakan salah satu masalah pusat dalam sejarah falsafah. Otak adalah fizik dan jisim biologi terkandung dalam tengkorak, bertanggungjawab bagi proses neuronal elektrokimia.


Fikiran, sebaliknya, terdiri dari sifat-sifat rohani, seperti kepercayaan, keinginan, penerimaan (persepsi), dan sebagainya. Terdapat hubung kait yang boleh ditunjukkan secara saintifik antara peristiwa rohani dan kejadian neuronal; persoalan dalam falsafah adalah sama ada fenomena ini adalah sama atau berkaitan dalam beberapa cara yang lain.


Habis tu yang selalu sakit yang mana? Adakah Otak atau Minda?

Tentulah otak yang bersangkutan dengan saluran darah. Jadi migrain tu berkaitan dengan otak.  Kalau minda sakit, lain pulak jadinya dan rawatannya.

Migrain ada dua jenis. Migrain yang biasa ditemui adalah migrain tanpa aura tetapi terdapat juga migrain klasik bersama aura serta bentuk-bentuk migrain yang lain.

Selain dari menyebabkan kepala berdenyut- denyut, sakit kepala jenis migrain ini (migrain tanpa aura)mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

1. Sakit kepala yang berlarutan dari empat ke 72 jam

2. Ia mempunyai dua daripada ciri-ciri di bawah iaitu:

- Melibatkan sebelah kepala

- Berdenyut-denyut

- Intensiti yang sederhana atau teruk (yang boleh mengurangkan aktiviti seharian individu terbabit)

- Menjadi lebih teruk semasa berjalan, memanjat tangga.

Semasa berlakunya sakit kepala, terdapat salah satu daripada ciri-ciri seperti;

- Loya atau muntah-muntah

- Fotofobia (cahaya atau sinaran menyebabkan kesakitan bertambah) atau fonofobia (bunyi akan menyebabkan kesakitan bertambah)


Rawatan...

Baru saya jumpa rupanya Ergotamine berkesan dalam merawat migrain jenis aura yang sukar dikawal. Ini rupanya keadaan migrain saya. Sebab tu pakar beri saya tablet jenis ini.


Apa itu Ergotamine?

Ergotamines paling berguna untuk orang-orang yang mempunyai migrain yang berlangsung tempoh masa yang panjang, tetapi tidak mempunyai serangan migrain yang kerap.Ergotamines telah digunakan selama bertahun-tahun untuk merawat kesakitan sakit kepala dan gejala-gejala lain yang berkaitan dengan migrain.


Bagaimana Ergotamines kerja.

Walaupun tidak jelas bagaimana Ergotamines bekerja untuk melawan migrain, yang jelas Ergotamine bergabung dengan kafein, menyebabkan saluran darah di dalam otak menjadi sempit. Ini dikatakan memberi kesan kepada gejala migrain.


Natrium naproxen, lebih kerap disebut sebagai naproxen, adalah salah satu yang paling banyak digunakan bukan steroid ubat anti-keradangan atau NSAID yang terdapat di pasaran hari ini. Ia biasanya diambil untuk merawat keradangan, kesakitan, demam dan senggugut. Ia juga merupakan salah satu ubat yang paling dipercayai yang digunakan oleh pesakit untuk merawat keadaan ketegangan yang biasanya dikaitkan dengan pelbagai jenis artritis seperti arthritis artritis am, reumatoid dan osteoartritis. Syarat-syarat lain yang memberi kesan kepada sendi seseorang juga dirawat dengan natrium naproxen.Kalau tanya makcik google , macam-macam cerita tentang punca migrain. Namun selama saya mendapat anugerah migrain ini, punca terjadi tetap samar dan tak sama bila datangnya. Kadang-kadang tak sedar pun apa puncanya, alih-alih, sakit berdenyut-denyut. Jadi saya sudah tidak lagi melihat kebelakang mencari punca yang menyebabkan sakit kepala tu terjadi.


Yang saya fikirkan bila sakit, memohon dihilangkan rasa sakit. Paling mudah ambik saja pain killer, waktu telan berdoa, "Ya Allah, ringankan rasa sakit ku ini" .


Saya tidak suka rasa sakit yang berdenyut-denyut ini menggangu aktiviti kehidupan harian saya. Saya tak suka disebabkan rasa sakit, saya tertekan atau stress. saya suka walaupun sakit, saya ceria dan dapat meneruskan aktiviti harian dengan baik. Jadi jangan biarkan migrain menghalang anda meneruskan kehidupan harian dengan ceria. Bila sakit, usaha dan ikhtiar, rasa sakit itu tidak dirasai.

Mudahkan...(saya tak mahu fikir pasal kesan sampingan pengambilan pain killer sebab bagi saya semua yang datang dan terjadi adalah atas qudrat dan iradat Allah, bukan kerana ubat atau racun yang kita makan).

Maka... laluilah hidup dengan bermakna dalam redha Allah Ta'ala.
Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

3 comments:

spora33 said...

salam buat ummi...sudikah ummi berkenalan dengan saya..kerana saya sangat dan ingin mengenali ummi..kacang33@yahoo.com.my emaillah saya jika ummi sudi.

Ummi Munaliza said...

Saya sudi untuk berkenalan dengan siapa sahaja. spora boleh email saya melalui munaliza_smtun@yahoo.com atau layari Laman halaqahnet.
http://halaqah.net/v10/index.php

sha iliyana said...

Sakit sangat bila migrin menyerang.. bekalan ubat pom banyak..