BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 29 January 2014

Peranan Kita


Buat Donat dan Pau Pintal
Ingin saya menjelaskan, sesiapa pun boleh sarankan pekerjaan atau kemahiran yang boleh ibu-ibu di Baitus Solehah pelajari. Itu sangat bagus. Sangat dihargai.

Perlu diingat dan diberi perhatian, bahawa mereka bukan seorang diri lagi. Apabila menawarkan pekerjaan atau kursus kemahiran, fikirkan tempat pengasuhan bayi, fikirkan tempat tinggal ibu dan bayi, fikirkan pengangkutan dan keselamatan ibu dan bayi. Mereka telah melalui kehidupan sukar masa lalu sehingga tersasar. Mereka trauma dengan kehidupan luar yang telah menjerumuskan mereka. Kita kena tolong fikirkan. kalau mereka boleh fikir, mereka tidak tersungkur.

Lainlah jika ada saudara-mara nak bantu memulakan kehidupan baru. Semua langkah apabila keluar saja dari Baitus Solehah, memerlukan sumber kewangan. Bagaimana mereka nak memulakan kehidupan baru jika wang 1 sen pun tak ada untuk biaya permulaan kehidupan seperti sewa tempat tinggal (kalau seorang diri boleh sewa bilik, atau kongsi bilik, kini mereka ada bayi kecil yang kadang2 menangis waktu malam), tempat untuk bayi ditinggalkan waktu bekerja atau mengikuti kelas kemahiran, jika jauh bagaimana pengangkutan, makan minum dan biaya bayi. Gaji yang diterima hanya hujung bulan setelah bekerja.

Pada sahabat yang ingin membantu mereka, tolong fikirkan hal ini juga. Jangan samakan mereka dengan anda, anda ada suami untuk bantu, ada teman untuk bercerita, mereka adalah mangsa lelaki yang tidak bertanggungjawap atas kelalaian diri sendiri juga.

Bukan mereka tak mahu berdikari, bukan mereka tak mahu hidup seperti orang lain, tetapi orang kata sekali tersilap langkah, adakah mahu kedua kalinya jika kita biarkan mereka bersendirian mengharungi kehidupan? Mereka memerlukan masa untuk membina diri, membina iman dan kekuatan jiwa.

Apa peranan jemaah? Apa peranan ummah? Mereka inilah yang perlu dibantu, pilihan Allah untuk mereka kembali ke jalan lurus dan pilihan Allah membuka ruang taubat untuk mereka. Masih ramai diluar sana yang kita tak tahu bagaimana langkah mereka, masih ramai yang menelefon saya setiap hari mohon dibimbing untuk bertaubat dan berubah, apakan daya saya tak punya kemampuan dari segi ruang dan tempat.

Saya melakukan ini dengan konsep kekeluargaan. Mereka dilindungi dengan kasih sayang dalam lingkungan keluarga. Mereka diberikan santapan rohani lebih dari santapan jasmani. Mereka bekerjasama melakukan apa saja, mereka bersama menyelami lubuk hati masing-masing , sokong menyokong agar dapat bangun semula.

Jadi fikirkan jika diri kita ditempat mereka. Apakah mampu melangkah keluar tanpa pedoman , belayar dalam perahu tanpa pendayung?


Impianku menjadi isteri solehah, 
selepas Allah dan RasulNYA, 
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

Tuesday, 28 January 2014

Jangan Dihina Mereka

Jangan hina mereka
Jika saya mempunyai tanah untuk berladang, sudah pasti ibu-ibu di Baitus Solehah saya ajak bertani sambil dapat menjaga anak sendiri. Bina pondok tepi ladang, berjagung atau berhuma.

Orang-orang yang beriman dan bertakwa tidak akan ada masa untuk mengata dan mengumpat tentang status bayi mereka. Bayi-bayi mereka ada hak penyusuan.

Benar kita kasihan, tetapi lebih kasihan jika hak penyusuan mereka dinapikan. Biarlah ibu mereka pelihara sendri untuk kebaikkan dunia akhirat, penuh kasih sayang, ini juga menjaga agar ibu mereka belajar bertanggungjawap, menyesali perbuatan lalu. Panggilan anak zina, anak haram, anak tak sah taraf tu hak orang ramai, jika nak ke syurga, masih ada masa ke nak menyibuk memanggil mereka ni anak haram, anak zina?

Jika masyarakat tahu makna suci disisi Allah, takwa di sisi Allah, takde siapa yang tergamak nak panggil mereka ni anak haram atau anak zina. Jadi apa salahnya ibu mereka yang pelihara sendiri anak mereka. Anak ini hak mereka. Keluarga angkat yang sebuk nak menuntut penjagaan kenapa? Benar saya pernah menulis kewajaran bayi diserahkan kepada keluarga angkat, namun saya juga tidak mampu menapikan hak bayi dan hak ibu dan wajib memberikan sokongan kepada mereka yang mahu memelihara sendiri anak mereka.

Jika nak bantu, janganlah ambik anak mereka, mereka mahu mengasuh sendiri anak mereka, kita sewajarnya beri sokongan dan beri perlindungan.

Bukan mereka tak mahu bekerja, siapa yang mahu tinggal selamanya dalam tempat begini yang tidak bebas kemana-mana. Untuk memulakan hidup baru bersama anak, mereka perlu mencari pengasuh, mencari tempat tinggal , perlu pengangkutan dan perlu wang untuk kelangsungan hidup sehingga mendapat gaji bulanan yang selalunya dibayar dihujung bulan.

Ada ke sesiapa yang sudi membantu memberikan peluang bekerja dan turut memikirkan kebajikan mereka? Jangan singkap kisah lalu, mereka sudah kembali ke jalan Allah, mereka mahu berjalan di jalan yang lurus, mahu menutup aurat dengan sempurna, mahu menjaga iktilat dan mentaati Allah dan RasulNYA. Mereka mahu mengambil Islam sebagai cara sepenuhnya bukan sebahagian atau sesuku.


Impianku menjadi isteri solehah, 
selepas Allah dan RasulNYA, 
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

Thursday, 23 January 2014

Bila Kiamat Makin Hampir

Apabila roh dan jasad berpisah
Hari ini, ramai yang menyatakan kiamat makin hampir. Udara makin sejuk, ada tempat yang tidak pernah dilanda salji, salji turun dengan lebatnya. Ada tempat yang kontang kini makin subur.

Mereka tahu kiamat makin hampir, sebuk mengira akan bila datangnya kiamat, tetapi mereka terlupa untuk menyediakan bekalan apabila kiamat tiba. Mereka yang terlupa ini pasti tidak percaya akan adanya kehidupan kedua yang kekal selamanya.

Jika mereka percaya mereka tidak sempat nak menyibuk akan bila hari kiamat berlaku kerana tarikh kiamat berlaku itu adalah urusan Allah, sebaliknya, mereka sebuk untuk berbuat amal kebajikan, beribadah untuk mengharap rahmat Allah Ta'ala. Mereka akan berusaha mentaati Allah dan RasulNYA dalam semua urusan kehidupan harian.

Mereka takut untuk melakukan kemungkaran kerana kiamat kecil boleh terjadi bila-bila masa tanpa ada tanda-tanda. Apakah kiamat kecil?

Kiamat kecil ialah saat kematian. Tidak da seorang pun tahu bilakan ajalnya tiba. Sewajarnya ini yang perlu kita persiapkan dahulu, risau dan sebukkan diri. Adakah kita mati dalam keadaan yang Allah redhai atau mati dalam kehinaan?

Banyakkan istigfar...


Impianku menjadi isteri solehah, 
selepas Allah dan RasulNYA, 
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.