BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 12 January 2011

"Atok tengok tu, opah dah hidup

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهAlhamdulillah , Segala Puja – Puji hanyalah milik Allah Ta’ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama’ yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta’ala dan seluruh muslimin. Amin.Tiba-tiba pagi tadi sewaktu ummi berhenti menulis dan memasak di dapur, ummi diserang angin ** sehingga sakit dada. Oleh kerana hampir dengan bilik air, perlahan-lahan ummi berjalan ke bilik air dan berwuduk.


Sambil duduk, solat dhuha 2 rakaat, terus baring sambil zikir. Airmata ni mengalir lesu sambil menahan sakitnya. Datang Naimah menangis dan memeluk, "opah, jangan lah mati", "kakak sayang opah"...


Sekejap Naimah masuk bilik datang ke katil , sekejap Naimah keluar mendapatkan atoknya sambil berkata " atok, nanti opah mati, atok hantar kat kubor tau, opah sakit, kakak sayang opah." Terdengar ummi akan kata-kata Naimah kepada atoknya.

Kemudian datang lagi, " opah, sapa nak jaga kakak?" "opah janganlah mati."


Bila terdengar saja azan zohor, ummi gagah diri untuk solat. Sebaik salam, terus baring semula dan senyap. Naimah datang semula, "opah dah mati ke?", "opah nganga kejap, kakak nak tengok mulut opah."


Selepas satu jam berlalu waktu zohor, barulah ummi cuba untuk duduk bersandar. Suka Naimah tengokkan, terus Naimah keluar bilik dan terdengar dia ajak atoknya masuk bilik. " Atok, kejap tok, kejap tok, masuk bilik."

"Atok tengok tu, opah dah hidup." Suka Naimah tengok ummi dah dapat duduk. "Opah dah tak mati."

Kemudian Naimah ke dapur ambik kan nasi. Lepas tu Naimah juga yang suapkan ummi nasi berlaukkan ikan goreng dan tempe, hingga habis. Tersentuh hati ummi melihat kprihatinan seorang anak kecik berusia 3 tahun melayan ummi. Di ambilkan air minum, dan disuakan gelas tu ke mulut ummi, sama seperti disuapkan nasi ke mulut ummi.


Begitulah, jika kita tulus melayan mereka dari bayi, tak diduga baru usia 3 tahun sudah bijak melayan orang sakit. Bijak berkata-kata dan berusaha. Zauj pun kata, "bersungguh Naimah menjaga opah, takut sangat dia, kalau opah mati."


Ummi kena usaha ceritakan pada Naimah tentang mati dan kematian lepas ni, agar dia faham dan bersedia menerima keadaan tu.


** serangan angin = sama macam serangan jantung.

Di dalam dunia medik , istilah angin duduk seperti yang digambarkan dengan gejala-gejala dibawah mengarah pada penyakit jantung yang disebut Sindroma Koroner Akut (SKA). Gejala awal dari penyakit ini adalah nyeri dada yang disebut angina pectoris. Angina pektoris ialah suatu sindrom klinis berupa serangan nyeri dada yang khas, antara lain :

· seperti ditekan atau terasa berat di dada tembus belakang.

· Rasa diremas-remas, menjalar ke leher, lengan kiri dan kanan, serta ulu hati.

· Rasa terbakar dengan sesak napas

· keluar keringat dingin.

· Keluhan nyeri ulu hati dan kembung yang sering disangka sakit .

· Memberat keluhan tersebut aktifitas, dan berkurang dengan istirahat.

Itulah tanda serangan angin ummi hari ini.Jutaan manusia mengalami serangan jantung di seluruh dunia. Sayangnya kadang masih dianggap sebagai penyakit angin duduk semata. Ini yang pada mulanya ummi sangkakan. Ummi terlupa , telah genap setahun ummi telah jalani angiogram, genap setahun sudah ummi tidak mengalami serangan jantung.
Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

0 comments: