BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, 9 July 2011

Bila Jatuh Tersungkur

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهMaha suci Allah,
Sepenuh timbangan,
Sejauh ilmu,
Sebanyak keredhaan,
Setinggi Arasy,
Tidak ada tempat berlepas dan bersandar,
hanya kepada Allah yang Maha suci,
Allah Yang Tunggal dan tiada yang sejodoh denganNya,
Yang kuasa hanya Engkau Yang Maha Tinggi dan Maha Besar,
Cukuplah Engkau tempat ku berpegang,
Engkau sebaik-baik tempat ku berpegang
dan tempat ku meminta pertolongan.Lebih 2 bulan laman ini tidak kirim apa-apa penulisan. Kesibukan berlari di dunia di dalam mengejar kehidupan akhrat melupakan laman ini seketika. Mentarbiyah anak-anak di dalam pengurusaan rumah tangga, pengurusan bayi dan pengurusan masa memerlukan komitmen yang tinggi.


Bukan bermakna apabila anak-anak telah dikahwinkan, ibu bapa boleh melepaskan mereka begitu sahaja. Sebagai ibu bapa, masih perlu memantaau perjalanan rumah tangga mereka dan sekiranya memerlukan nasihat, tunjuk ajar dan bimbingan, perlu segera dihulurkan.


Mentarbiyah anak-anak untuk membentuk masyarakat muslim bermula dari sebelum kelahiran mereka dan berterusan sepanjang masa. Walaupun telah beranak pinak. Ziarah menziarahi, saling berkunjungan adalah kaedah mentarbiyaah paling mudah. Tidak semestinya mengharap anak-anak kerap balik menziarahi ibu bapa. Ibu bapa juga boleh menziarahi mereka, dimana kita boleh melihat cara kehidupan mereka selepas berumah tangga. Ini mudah untuk memberikan tunjuk ajar dan bimbingan. Bukan bermakna kita mengawal rumahtangga mereka. Kita hanya memberikan garis panduan  dan nasihat  yang berlandakan syariat  agar sering dipatuhi.


Dan di dalam kita berlari mengejar akhirat, ada kala dan ketika kaki tersandung, adakala tersungkur dan adakala terduduk. Bila sudah tersungkur, terjatuh atau terduduk, mesti berusaha untuk bangun. Jangan sekali-kali biarkan diri, bila dah jatuh tu terus terlantar tanpa usaha untuk duduk dan berdiri.


Allah kurniakan akal untuk berfikir, doa untuk bermunajat, memohon pertolongan Allah menunjukkan jalan keluar segala permasalahan kehidupan. Selalulah berdoa dengan penuh yakin bahawa Allah akan berikan apa yang kita hajat pada masa dan ketika yang Allah kehendaki, bukan pada masa dan ketika kita kehendaki.


Apabila diberikan nasihat, jangan buat tak hirau, jika diberikan panduan jangan ambil mudah. Sebaliknya berfikir dalam keadaan tenang, jangan sekali-kali membuat sesuatu keputusan dengan terburu-buru dan tidak berbincang. Jika tidak tahu, bertanya. Ini adalah satu pentarbiyahan yang paling mudah dalam membina rumah tangga harmoni dan bahagia di landasan agama. InsyaAllah...Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.


0 comments: