BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 22 February 2010

Ihsan dekatkan diri kepada Allah

 بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Dari Amirul Mukminin,Abu Hafsh,Umar bin Khattab r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda “Sesungguhnya diterimanya amal perbuatan itu tergantung pada niatnya,dan sesungguhnya setiap orang akan mendapatkan apa yang ia niatkan.Barangsiapa berhijrah kerana Allah dan RasulNya,maka hijrahnya (akan diterima) sebagai hijrah kerana Allah dan RasulNya,dan barangsiapa berhijrah kerana dunia yang ia cari atau wanita yang hendak dinikahinya,maka ia akan mendapati apa yang ia tuju.”Senyuman bukan saja dapat membahagiakan diri tetapi juga mengambarkan keikhlasan hati.


Sedikit coretan ummi hari ini, berkaitan ihsan dalam kerja harian. Pagi tadi jam 10:30 pagi,zauj bawa ummi pergi ke Pejabat Rekod Perubatan HSAJB, untuk ummi mohon laporan perubatan bagi tujuan takaful.

Kali ini, ummi berhadapan karenah birokrsi seorang kerani yang tidak mahu bertoleransi. Ummi datang dengan zauj, tetapi zauj tunggu dalam kereta sebab, tak ada tempat letak kereta, dan ummi masuk ke pejabat itu dengan berjalan kaki guna 'walk frame'. Ada seorang kerani tunggu di kaunter, buat tak kisah sahaja, bila ummi sampai di depan dia. Bila ummi kata saya nak mohon laporan perubatan, terus dia minta salinan kad pengenalan.

Setiap tahun, selepas sahaja ummi dirawat di hospital, ummi perlu dapatkan laporan perubatan ini. Maka fail ummi memang telah lama ujud.

Jika fail telah lama ujud, pemohon tidak lagi perlu untuk membawa salinan kad pengenalan.Tapi hari ini, kerani di kaunter berkenaan memberikan pelbagai alasan kepada ummi,sebab tak mahu cari fail tu,sebaliknya berkeras mahukan salinan kad pengenalan ummi, katanya, "fail ummi telah lama, dah diikat dan disimpan dalam stor." Macam pelik pula,Ummi jawap ,"telah lama, memang dah lama wujud tetapi sentiasa dikemaskini, sebab tahun lepas saya ada buat permohonan untuk dapatkan laporan perubatan, tak kan dah disimpan dalam stor?" Kerani berkenaan minta ummi buka fail baru dan dia memerlukan salinan kad pengenalan ummi.

Kebetulan pula, kad pengenalan tidak ada dengan ummi, sebab masih berada di dalam dompet zauj. Jadi ummi terdiam memikirkan, nak berjalan semula ke kereta dan masuk semula, nak cari kedai fotocopy.Ummi merayu pada dia, tak kan lah fail ummi sudah disimpan dalam stor. Namun kerani tu tetap buat tak hirau pada kata-kata ummi. Air mata dah mula bertakung dipenjuru mata ni, kesayuan dengan tindakannya itu.

Dalam ummi terdiam dan terus menulis borang tu,sambil akal memikirkan bagaimana nak ambik kad pengenalan, datang seorang kerani lain, yang dengan lemah lembut berkata, "kak,mana kad rawatannya , saya tolong ambikkan failnya.", Sekejab sahaja, kerani tu masuk ke dalam, tak sampai 5 minit, dah keluar,bawa fail ummi. Ada pun, bermakna fail ummi masih lagi ada di rak, bukannya telah diikat dan disimpan di stor. Nampak sangat, kerani pertama tu malas mencari fail.

Dengan kerani ini, terlalu mudah sangat ummi berurus, lepas saja ummi serahkan borang dan duit bayaran, terus selesai dan ummi balik. Dalam hati ummi berkata, kenapa kerani tu begitu? Adakah dia ikhlas bekerja sehingga memberikan pelbagai alasan kepada pelanggan. Kalau pelanggan tu tidak tahu prosedur, mungkin mereka akan keluar , pergi fotocopy kad pengenalan sekeping dan datang lagi. Ini akan menyusahkan pelanggan.Sedangkan salinan kad pengenalan memang sudah ada dalam fail, cuma fail tu kena di cari berdasarkan rujukan kad pengenalan pelanggan.

Bukan kah itu menyusahkan namanya. Bagi ummi,"jika hari ini kita menyusahkan orang lain, maka esok kita akan disusahkan oleh orang lain pula." Buatlah kerja dengan penuh ikhsan dan membantu setiap orang ,agar urusan orang dipemudahkan.

Alhamdulillah ,ini prisip yang ummi pegang, tidak suka menyusahkan orang, maka urusan ummi yang pada awalnya seperti sukar, tetap dipermudahkan oleh Allah akhirnya. Tanamkan ihsan dalam diri agar sifat ihsan itu menjadi amalan dan ibadah yang Allah pandang di akhirat kelak.
SETIAP manusia melihat dunia ini sesuai dengan perbuatan, fikiran dan dorongan hidupnya. Ini bermakna bahawa apabila amal perbuatannya baik, fikirannya bersih dan motivasi hidupnya suci, maka dia akan melihat dunia ini bersih dan indah seperti dunia itu diciptakan. Begitu pula sebaliknya, apabila amal perbuatannya buruk, fikirannya kotor dan motivasinya ternoda, maka dunia ini akan terlihat gelap gelita dan dia melihat segala sesuatu berasa hitam pekat.

Satu daripada bukti wujudnya ihsan dalam diri manusia adalah senyum yang selalu melekat pada bibir seseorang kerana senyuman adalah bunga daripada perbuatan, fikiran dan motivasi yang baik. “Senyummu kala bertemu saudaramu bernilai sedekah”, seperti dalam hadis menunjukkan bahawa senyum berakar daripada ihsan kerana sedekah tidak akan diberikan kecuali oleh orang yang bersih hati dan perbuatan.

Senyum yang tulus bukti kebahagian diri yang dihasilkan oleh kandungan ihsan pada diri manusia. Ahmad Amin dalam Faid al-Kathir menulis: “Orang yang murah dengan senyuman dalam menjalani hidup ini bukan saja orang yang paling mampu membahagiakan diri sendiri, tetapi juga orang yang berkemampuan lebih dalam mengerjakan pelbagai urusan, lebih bertanggungjawab ketika memikul tugas, orang yang paling kuat menghadapi kesulitan dan memecahkan persoalan dan lebih profesional dalam memikul urusan penting yang bermanfaat bagi diri mereka dan masyarakat.

Seandainya saya disuruh memilih di antara harta yang banyak atau kedudukan yang tinggi dengan jiwa yang tenteram damai dan selalu tersenyum, pastilah saya memilih yang kedua. Sebabnya ialah, apa ertinya harta yang banyak bila wajah selalu muram? Apa ertinya pangkat dan kedudukan sekiranya jiwa sering cemas?”

Allah menyukai orang yang berbuat ihsan, dan ia disebutkan dalam beberapa ayat al-Quran. Jika kesukaan Allah sudah berada pada diri manusia maka senyum adalah tandanya. Di samping itu, rahmat Allah sangat dekat dengan orang yang sentiasa berbuat ihsan. Allah berfirman maksudnya: “Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang muhsinin (orang yang memperbaiki amalannya.” (Surah al-A’raf: 5) Jika begini adanya dalam al-Quran, tidakkah kita ingin sentiasa dekat dengan rahmat Allah?


Di sinilah letak rahsia keistimewaan ihsan dalam proses pengajaran malaikat Jibril AS yang datang kepada baginda Rasulullah SAW dalam hadis sahih riwayat Muslim yang bermaksud: “Daripada Umar ra, katanya: “Pada suatu hari sedang kami duduk di sisi Rasulullah SAW tiba-tiba datang kepada kami seorang lelaki yang sangat putih pakaiannya, sangat hitam rambutnya, tidak kelihatan atasnya tanda orang yang sedang dalam perjalanan, dan tidak seorang pun daripada kami yang mengenalnya sehingga ia duduk berdekatan kepada Nabi SAW lalu dia menyandarkan kedua-dua lututnya kepada dua lutut Nabi dan meletakkan kedua telapak tangannya ke atas dua paha Nabi. Kemudian ia berkata: “Wahai Muhammad, khabarkanlah kepadaku daripada hal Islam,” maka Rasulullah menjawab: “Islam itu ialah bahawa engkau mengakui bahawa tiada Tuhan melainkan Allah, dan bahawasanya Muhammad itu pesuruh Allah, dan engkau mendirikan sembahyang, dan engkau keluarkan zakat, dan engkau puasa Ramadan, dan engkau mengerjakan haji di Baitullah jika engkau sanggup pergi kepadanya”. Dia berkata: “Benarlah engkau”. Maka kami pun tercengang kerana dia yang bertanya dan dia pula yang membenarkannya.

Katanya lagi: “Maka khabarkanlah kepadaku daripada hal Iman?”, Rasulullah menjawab: “Iman itu ialah bahawa engkau beriman kepada Allah dan malaikat-Nya dan segala kitab-Nya dan Rasul-Nya dan hari kemudian dan engkau beriman kepada takdir baiknya dan jahatnya”. Dia berkata: “Benarlah engkau”. Kemudian dia bertanya lagi: “Maka sekarang khabarkanlah kepadaku daripada hal ihsan?” Rasulullah menjawab: “Ihsan itu ialah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, tetapi jika engkau tidak melihat-Nya maka sesungguhnya Dia melihat engkau”.

Akhirnya dia berkata meneruskan pertanyaannya lagi: “Maka khabarkanlah kepadaku daripada hal hari kiamat”. Rasulullah menjawab: “Tidaklah yang ditanya daripadanya lebih tahu daripada orang yang bertanya”. “Kalau begitu katanya, maka khabarkanlah kepadaku daripada tanda-tandanya saja.” Rasulullah menjawab: “Tanda-tandanya itu ialah apabila hamba-hamba telah melahirkan tuannya dan engkau lihat orang yang tidak berkasut, tidak berpakaian, miskin, pengembala kambing (berbangga-bangga) menegak dan meninggikan binaannya.”

Kemudian dia pun pergi, lalu aku terdiam beberapa lama. Setelah itu, Rasulullah berkata: “Wahai Umar, adakah engkau tahu siapakah orang yang bertanya itu?”. Berkata aku: “Allah dan rasul-Nya yang lebih tahu.” Rasulullah berkata: “Sesungguhnya itulah dia Jibril yang datang kepada kamu untuk mengajarkan agama kamu.”

Dalam Kamus Dewan, ihsan dijelaskan dengan mengambil kira makna hadis di atas ketika menjelaskan maknanya dengan “beribadat kepada Allah dengan menyedari bahawa seseorang itu berhadapan dengan Allah Subhanahu Wataala yang sentiasa melihatnya.”

Ihsan juga bererti perbuatan yang baik, murah hati, suka melakukan kebajikan dan dermawanan.

Dalam al-Quran perkataan al-ihsan asalnya daripada perkataan: ahsana, yuhsinu, ahsin, ihsanan dan setidaknya ada 12 ayatnya yang mengandungi lafaz ihsan/ihsanan yang menunjukkan kepada perbuatan baik dan kebaikan yang lebih daripada yang sepatutnya atau yang sama maksudnya.

Ada kira-kira sebanyak 38 ayat lagi menunjuk kepada pujian dan penghargaan tinggi kepada pelakunya dengan lafaz muhsin, muhsinun, muhsinin, muhsinat. Selanjutnya ada pula lafaz lain yang juga berkaitan dengan al-ihsan itu. Semuanya membawa pengertian menurut konteks ayat yang difirmankan oleh Allah Subhanahu Wataala. (al-Mu’jam al-Mufahras li Alfa al-Quran).

Konteks ihsan kepada sesama makhluk sangat luas dalam al-Quran dan ia sangat jelas dalam ayatnya bermaksud: “Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil (dengan berfirman): Janganlah kamu menyembah melainkan Allah dan berbuat baiklah kepada kedua-dua ibu bapa dan kaum kerabat dan anak yatim, serta orang miskin dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan yang baik dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil daripada kamu; dan sememangnya kamu orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya”. (Surah al-Baqarah: 83)

Bahkan perbuatan ihsan diperintahkan Allah dengan tegas dalam firman-Nya bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan berbuat kebaikan, serta memberi bantuan kepada kaum kerabat dan melarang daripada melakukan perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Dia mengajar kamu (dengan suruhan dan larangan-Nya ini), supaya kamu mengambil peringatan mematuhi-Nya.” (Surah al-Nahl: 90)

Maka lakukan lah apa juga perbuatan dan amalan tanpa memikirkan ganjaran dan balasan dari manusia kerana apa yang kita lakukan akan di nilai oleh Allah SWT.

Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

5 comments:

sitie said...

Assalammualaikum Ummi...

SubhanaAllah...
Sabarnya Ummi...

Isk..
siti yang baca ni pun rasa geram dan tak sabar juga cara dia melayan ummi...
Tak sepatutnya dia macam tu..

Kadang-kadang kita diuji juga kan ummi..
Menguji tahap kesabaran kita dengan karenah manusia ni...

MUNALIZA said...

Wsalam siti...
begitulah dengan karenah manusia, yang mana jika kita bersabar, ia menjadi ibadah.

Sebab itu perlu tanam sifat ihsan dalam diri, jangan melakukan kerja kerana SKT, kerana kenaikan pangkat, tetapi kerana allah melihat apa yang kita lakukan, samada yang baik atau sebaliknya.

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

http://zaidmazri.blogspot.com/

25 Feb 10, 11:38

zaid: salam ziarah umi.. t'sentuh hati m'baca intipati blog.. alangkah indahnya kalau dapat m'baca lg awal

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

Terima kasih zaid, sudi ziarah laman ummi. Ada masa boleh membaca realiti kehidupan yang ummi lalui sebagai iktibar, teladan dan sempadan.

spora33 said...

assalamualaikum...ummi..boleh kita mengenal dengan lebih dekat??jika ummi sudi..saya menunggu sapaan ummi di email saya..kacang33@yahoo.com.my..