BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 8 April 2013

Masa mana nak berdoa?بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهYa Allah, ampunkan dua ibu bapaaku dalam rahmatMU
Keadaan di sana berbeza dengan kampung kita Malaysia. Imam tak baca doa dan zikir ramai-ramai lepas solat. Lepas solat fardhu, solat jenazah dan bersurai.


Masa mana nak berdoa?

Di sana masa antara azan dan iqamah sangat lama , lebih kurang 30 minit. Maka berdoalah ketika ini. 30 minit tu, lama masa dan banyak doa boleh dibaca. Masanilah munajat sungguh-sungguh, mohon segala -galanya kepada Allah. Mengadulah isi hati, mintalah apa saja, sola dapat atau tidak , itu urusan Allah. sebagai hambaNYA, kita kena rendahkan diri untuk minta apa saja yang kita mahu. Masa ni gunakan untuk doakan kesejahteraan sesiapa pun. Tak sempat nak sebut, kadang terlupa, sebut aja, kawan-kawan fesbuk, kawan-kawan kerja, adik beradik , anak-anak angkat, anak menantu, anak-anak kawan, anak-anak buah, anak-anak jiran dan warga halaqahnet. Maka sapa yang ada dalam kumpulan tu akan turut kita doakan.Contohnya, kalau nak kaya, doa macam ni, "Ya Allah, jadikan anak menantu aku, anak-anak jiran aku, anak-anak kawan aku, anak-anak saudara aku, anak-anak halaqah aku , anak-anak kawan fesbuk aku jadi jutawan yang memiliki kekayaan harta dan kekayaan jiwa dalam rahmatMU."

Jangan lupa "dalam rahmatMU" dalam apa jua doa kita supaya apa yang kita dapat tu berkat. Jika kaya, kita tidak terfitnah dengan harta itu. Dan harta tu digunakan untuk tujuan kerja kebajikan. Rezeki dan harta tu dari sumber  yang halal, maka bertambah-tambah akan kekayaan tu dikurniakan Allah.

Jangan sekali-kali bercakap antara azan dengan iqamah, selesai saja solat sunat sebelum solat tu, penuhi masa dengan berdoa, berdoa, berdoa...

Adakah doa itu makbul, itu urusan Allah, jangan tanya urusan Allah? Urusan kita hanya berdoa...
Impianku menjadi isteri solehah, 
selepas Allah dan RasulNYA, 
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.

0 comments: