BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 29 October 2009

Telur tiruan di China

Entri kali ini lain dari biasa, selalu asyik cerita hal-hal kekeluargaan, tapi hari ini saya ingin mendedahkan sesuatu yang mungkin tidak terjangkau akal untuk merekaciptanya. Telur tiruan!
Mungkin kerana duit, manusia sanggup melakukan apa sahaja demi keuntungan walaupun terpaksa menjual maruah, harga diri dan kepercayaan temasuk menjual nyawa manusia. Mungkin anggapan mereka nyawa itu terlalu murah harganya.

Pendedahan ini dibuat adalah untuk menjaga kemaslahatan manusia, jangan kita mudah terpedaya dengan tipudaya manusia yang berhati syaitan. Bukan lah niat pendedahan ini untuk merugikan satu pihak yang lain.

Ikutilah...


Telur Tiruan (Fake Eggs)


Telur ayam tiruan dari Negara China merbahaya untuk kesihatan

Baru-baru ini, produk-produk tiruan China telah menjadi perhatian di Korea. Beberapa media arus utama Korea telah mendedahkan proses pembuatan telur-telur tiruan di China, yang telah menggemparkan dan menyebabkan kerisauan sebahagian besar penduduk Republik Korea.

Pada 1-2 September lalu, Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) menayangkan sebuah dokumentasi berjudul, “Hidup tanpa produk-produk buatan China.” Dalam program tersebut menelusuri kehidupan tiga keluarga di Korea Selatan, AS, dan Jepun yang menolak menggunakan produk-produk buatan China. Tayangan ini juga berbicara mengenai telur-telur buatan yang maharajalela di China, acara ini telah menarik perhatian Republik Korea.

Bagaimana telur-telur tiruan itu dibuat?

’Putih telur’ dibuat dengan melarutkan sodium alginate dalam air. Larutan tersebut akan terlihat seperti cairan bening yang kental dan sulit membezakannya dengan putih telur yang sebenarnya.

’Kuning telur’ dibuat dengan menyekop suatu carian dengan pigmen kuning dan memadatkan serokan cairan tersebut ke dalam larutan kalsium klorida. Akhirnya, ‘putih telur’ dan ‘kuning telur’ dibungkus ke dalam ‘kulit telur’ yang dibuat dari kalsium karbonat.

“Jika ditambahkan tepung kanji atau bubuk kuning telur pada ‘kuning telur’ tersebut, tekstur dari sebuah telur buatan setelah dimasak hampir sama dengan telur yang sebenarnya.

Kos untuk membuat telor tiruan itu jauh lebih murah, hanya lebih kurang 0,55 yuan (0,07 dolar AS) untuk membuat lebih dari 2 butir telur, kurang dari sepersepuluh harga telur yang sebenarnya di pasaran (0,8 dolar AS.)

Bahan utama dalam telur-telur buatan tersebut adalah bahan tambahan makanan, getah damar, kanji, pengeras, dan pigmen-pigmen. Kandungan yang berlebihan atas bahan-bahan tersebut akan merosak perut dan menyebabkan gejala-gejala seperti kehilangan ingatan dan keterlambatan mental, dll.


Berhati-hati la, ni telor pun boleh dibuat di makmal. (telor tiruan). China semua boleh buat….



Manufacturing fake eggs


In China there are fake schools and classes that teach a variety of blatant fraud technology, even eggs can be modulated by chemical materials, but also be able to fry cook, is currently the most popular False course.


Step 1 modulation of raw materials

Using 7 kinds of chemical materials, see pic below

Fake egg was made from calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.


Step 2 egg production
Raw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, colouring die,

the egg appears on the film been announced.

The 'yolk' is shaped in the round mould.
'Magic water' containing calcium chloride is used.

Step 3 fake egg shape
In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package, like dumplings into the egg yolk, egg white into another, into the magic water, a shell eggs will come slowly. Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.

By adding a yellow pigment ang become raw egg yolk.

Step 4
Sewing lines through the use of eggs, immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell into a solution, repeated several times until the shell a little dry, immersion in cold water pumping line shape, this point, the egg has been put on a false cloak , You're done.

Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg,
which are then left to dry.

Oh yeah The Egg is ready. The artificial egg shell is very fragile
and break easily but who cares!!
Look so real

Many small bubbles is formed during frying the egg
but not many people can tell the difference.
The egg look exactly the same, and the eggs taste better
than real but you are adding to the statistic of food poisoning person.

The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg.

Cases of problem foods and food poisoning are widely reported in Mainland China over the last few years. In 2001, there were 185 cases of food poisoning, affecting about 15,715 people and causing 146 deaths. The cases doubled in 2002. In 2003, the number of reported cases was ten times more than that in 2001, and the number of people suffered was as high as 29,660, including 262 deaths Now In Sept 2008 Nearly 53,000 Chinese children sick from contaminated milk; 4 have died


0 comments: