BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 16 November 2009

Lena ketidoran sepanjang jalan.

Perjalanan ke Shah Alam pada 14. Nov 2009, hari Sabtu, turun dari rumah jam 10:00 pagi. Sepanjang perjalanan, keadaan cuaca silih berganti. Memang sejak 2,3 tahun kebelakang ini, apabila masuk sahaja dalam kereta mesti lelap. Tertidor tanpa sedar. Maklumlah anak kecik dah tak ada,jadi lena tidornya tanpa gangguan. Dah tu pulak, kenderaan yang dinaikki selesa, maka memang seperti mengundang untuk tidor lena.

Namun bukan lah lena sepanjang perjalanan tu, kerap juga terjaga,sekadar buka mata, tengok sekitar,nak pastikan dan tiba mana.Nak menunjukkan betapa cuaca tu berubah-ubah, lima kali tersedar tidor, cuaca berubah. Mula sedar,buka mata, hujan,buka mata,panas,buka mata hujan,buka mata panas dan akhir sekali buka mata hujan hinggalah tiba di Shah Alam. Mujur bila tiba di asrama Melati, cuaca panas semula. Tiba di sana jam 2:00 petang. Perjalanan agak lama kerana cuaca yang tidak stabil, dan menemui beberapa kemalangan sepanjang perjalanan dari JB ke Shah Alam.

Perjalanan balik pun sama, cuaca bertukar sepanjang jalan. Sekejap jumpa hujan lebat, hujan renyai-renyai, panas, mendung. Kemalangan pun banyak juga. Rupanya cuaca yang begini menyebabkan pemandu kurang memberikan tumpuan dan kemalangan berlaku. Alhamdullilah, bila zauj rasa mengantuk atau hati tak sedap je, zauj akan berhenti rehat di mana-mana hentian rehat atau RR untuk minum atau solat.

Kadang tu kesian juga pada zauj yang memandu berseorangan, tapi nak buat camana, bila duduk saja dalam kereta pasti lena. Usahkan perjalanan jauh, yang dekat, selalu tu pergi HSAJB,untuk temujanji dengan doktor pakar, pun tidor. Bukan jauh sangat pun, dari rumah ke JB, sekitar 20 km sahaja,tapi tetap juga tertidor lena.

Tapi tetap juga ingat, sebelum nak lelap mata tu, baca doa dan mengucap syahadah dulu,mana tahu, berlaku sesuatu dan langsung dah tak bangun tidor lagi.

Kat rumah tak ada pula nak tidor banyak-banyak. Memang tak suka tidor siang pun,dan malam pun tidor normal,macam kebiasaan orang tidor. Kalau waktu malam , paling lama tidor hanyalah 5 jam, tapi jarang tidor selama itu.Kalau dah tidor jam 12++, bangun tidor paling lewat jam 4:00 jadi berapa jam lah sebenarnya tidor. Dah terlantar tak boleh jalan , barulah banyak tidor 'kot'. Sakit, selagi boleh jalan,tetap tak mahu tidor. Kalau paksa, tak lena juga,akhirnya badan dan kepala yang sakit.

Jika dipaksa tidor tu, badan penat memang perlukan rehat, tapi mindanya yang tak mahu lena,pun susah juga. Minda masih berkata-kata dan bercerita. Maka laptop ini jugalah yang dingadap untuk membaca dan menulis.

Adakah tidor ini rahmat?

Tidur Dan Kerehatan Yang Berpatutan Adalah Ibadah. Islam adalah satu agama yang seimbang. Ia mementingkan tidur dan kerehatan agar ibadah dan aktiviti akan dapat dilakukan dengan baik.

Dalam sebuah hadis disebutkan tentang kisah Abu Darda’ yang, di antaranya, tidak mahu tidur malam kerana ingin melakukan ibadah. Salman, sahabatnya, telah menegurnya dengan berkata:

“Tuhanmu ada hak ke atasmu, badanmu ada hak ke atasmu dan isterimu ada hak ke atasmu. Berikan kepada semua ini haknya.” Ketika Nabi mendengar perkataan Salman, Baginda berkata: “Benarlah Salman.” (Bukhari)

Islam tidak hanya menyuruh seseorang itu tidur, malah menekankan bahawa ia adalah hak badan yang perlu ditunaikan.

Dalam hadis yang lain diceritakan bahawa Baginda Nabi telah memasuki Masjid dan ternampak seutas tali yang merentangi dua tiang. Selepas bertanya, Baginda diberitahu bahawa tali itu adalah kepunyaan Zainab agar dia dapat berpaut kepadanya ketika keletihan melakukan sembahyang. Nabipun terus mengeluarkan arahan:

“Buka tali ini! Hendaklah salah seorang di antara kamu bersembahyang ketika dirinya cergas, dan ketika sudah mengantuk hendaklah tidur.”(Bukhari-Muslim)

Semua ini menunjukkan bahawa Islam amat mementingkan produktiviti yang berkualiti dalam setiap amalan. Ia juga menampakkan tentang perkaitan di antaraproduktiviti dan kualiti dengan tahap kecergasan diri seseorang.

Tidur secara yang mansabah adalah merupakan salah satu cara untuk mengembalikan kecergasan diri.

Sunnah Tidur Tengahari Dan Penemuan Semasa.

Tidur siang pernah dianggap sebagai salah satu tanda kemalasan. Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya.

Di dalam kitab ‘Misykatul Masabih’ disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi:

“Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya.”

Imam Al Ghazali di dalam kitab ‘Ihya Ulumuddin’ telah berkata:

“Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum gelincir matahari untuk solat zohor.”

Islam mempunyai pandangan tertentu tentang tidur tengahari. Ia dianggap sebagai sunnah dan bukan sebagai suatu yang keji.

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Aisyah bahawa Nabi telah bersabda:

“Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuknya. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk bermungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiri.”

Saintis-saintis dari Universiti Chicago telah mendapati bahawa kekurangan tidur akan menyebabkan gangguan kepada proses pengeluaran hormon, melemahkan kemampuan badan untuk memanfaatkan kabohidrat di dalam badan, dan mengujudkan keadaan yang seakan penyakit kencing manis. (Rujukan: Tinker Ready (2000); ‘Naps: The Art of snoozing’)

Seseorang yang tidur 3-4 jam kurang daripada kadar tidurnya yang biasa, akan mudah mengalami tekanan perasaan (stress) dan akan mudah dijangkiti kuman,disebabkan oleh sistem pertahanannya yang menjadi lemah. Penemuan ini telah dilapurkan di dalam majalah perubatan ‘Lancet’ pada pada bulan Oktober, 1999. (Rujukan: Lancet: 'Impact of Sleep on Metabolic & Endocrine Function)

Maka jadikan tidur itu sebagai rahmat Allah kepada manusia, merehatkan badan dan juga minda. Hak tubuh ke atas tuannya ialah tidur. Namun jangan berlebihan, tidur sekadarnya agar kita dapat melaksanakan ibadah yang lebih berkualiti.Impianku menjadi isteri solehah

2 comments:

armouris said...

info tentang tidur tengahari kat sini - Faedah Tidur Tengahari Kepada Pekerja

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

terima kasih armouris kerana memberikan link yang bermaklumat dan berguna.