BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 20 December 2010

Hidup Untuk Makan?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركات
Setelah 28 tahun, ummi meninggalkan Pulau Pinang, hari ini, ummi dibawa bercuti oleh zauj ke sini. Kebetulan zauj ada Bengkel Kerjaya di Berjaya Hotel, Georgetown. Oleh kerana setiap fasilatator diberikan sebuah bilik penginapan, maka zauj bawa ummi dengan anak-anak datang ke sini.


Walaupun sambil zauj hadiri bengkel, ummi tetap anggap ini seperti percutian. Tinggal di hotel yang dilengkapi dengan kolam renang, sudah memadai untuk anak-anak bersantai di sana seharian. Ummi ikut serta sebagai peneman anak-anak dan menguruskan makan minum mereka. Kolam renang agak lengan, jadi anak-anak berani mandi kerana tidak terdapat percampuran antara lelaki dan perempuan. Memang begitu yang ummi pesan pada mereka, kalau nak terjun kolam, tengok-tengok keadaan sekeliling, jangan pakai redah saja.


Selalunya sepanjang kami ikut zauj bekerja di luar daerah, jarang kami makan di restoren , gerai atau warung. Ummi akan masak. Segala perkakasan untuk memasak yang mudah-mudah akan ummi bawa. Bukannya perlu masak yang berat-berat atau rumit.


Menu ringkas memang sentiasa terbayang dalam kepala ini. Bihun sop, sop sayur, sandwich, asam telor, Spaghetti Bolognaise dan asam ikan mackerel dari dalam tin. Oh..mudah benar menyediakan makanan untuk anak-anak tanpa perlu menggunakan dapur gas.


Macam mengembara dalam hutan pulak, siap bawa bekal makanan pergi bercuti dan melancong. Bukan tak mahu merasai makanan ditempat orang, tapinya, kalau dah 4, 5 hari jenuh juga nak berbelanja.  Ummi tak mahu pulak berhabis duit semata-mata memenuhi tuntutan nafsu makan.


Anak-anak ummi tak serupa anak orang. Anak ummi sentiasa berselera. Kalau makan kat warung, mereka pesan makanan bukan cukup seorang satu menu atau satu pinggan. Kalau dah 8 orang? Darab dengan 3 kali makan? Darap dengan 5 hari? Tak jenuh ummi gali bumi untuk korek duit? Jadi lebih mudah untuk memenuhi keperluan ini, ummi masak. Masak yang ringkas-ringkas pun,mereka sentiasa ada selera untuk makan. Hidup seadanya,  makan seadanya.


Tak pernah ummi dengar mereka merungut, "tak sedap" , "tak ada selera", "tak suka" atau apa-apa jua. Asalkan makanan tu ummi yang sediakan, sedap aja tekak mereka. Masak nasi 7 sukatan beras, pasti habis. Licin dengan segala sambal atau ulam-ulaman.


Setengah orang,ada yang suka kata jalan-jalan cari makan. Sebab tu suka pergi jalan-jalan dan melancong, semata-mata nak merasa makanan ditempat orang, dan mencari menu yang sedap untuk tekak. Dalam kamus hidup anak-anak ummi, tak ada yang macam tu. Bila pergi tempat orang,  makan juga menu tempat tu, tapi cuma sekali saja. Tak payah nak merasa semua gerai dan warung,semata-mata nak makan yang sedap-sedap.


Adakah hidup untuk makan atau makan untuk hidup? Orang beriman hanya makan untuk hidup.


CARI makan - demikian rutin kehidupan manusia, tidak kira makan waktu pagi, petang, siang, malam ataupun tengah malam.

Apabila hidup nak makan, sesetengah kita tidak peduli lagi sama ada makanan itu halal atau haram.

Orang beriman makan untuk hidup dan bukannya hidup untuk makan. Jawapan mengenai hidup untuk makan atau makan untuk hidup berkait rapat dengan keimanan dan kepercayaan seseorang.

Adakah dunia ini satu-satunya kehidupan? Atau di sana, selepas kematian pasti ada alam lain yang kekal abadi? Mereka yang kufur hidup untuk makan.

Ini diterangkan Allah menerusi firman-Nya yang bermaksud: "Dan orang yang kafir makan dan minum serta berseronok sebagaimana berseronoknya binatang dan nerakalah tempat kembali mereka".

Realitinya, tanpa kita sedari kebanyakan manusia hidup untuk makan. Bukan lagi makan untuk hidup!

Malah, ada manusia sanggup membunuh demi mendapatkan sesuap makanan untuk mengisi perut yang lapar.

Manusia tidak lagi memikirkan dosa membunuh yang pasti akan diterima selepas mati. Manusia sanggup menipu, menindas, mencuri, meragut, merompak dan menyamun kerana mahu makan asalkan dapat makan.

Sepanjang masa manusia 'berperang' untuk mendapatkan tanah yang subur yang boleh membekalkan mereka bahan makanan harian.Allah memerintahkan manusia untuk mengambil yang halal dan meninggalkan yang haram menerusi firman-Nya yang bermaksud: "Wahai orang-orang beriman, makanlah makanan halal yang kami kurniakan kepada kamu". (Surah al-Baqarah ayat 172)

Perintah yang sama juga ditujukan kepada Rasul menerusi firman-Nya yang bermaksud: "Wahai sekalian Rasul, makanlah daripada makanan yang baik (halal) dan lakukanlah amalan solihin". (Surah al-Mukminin ayat 51)

Halal dan haram itu adalah ketetapan Allah yang mencipta manusia bagi menguji sejauh mana ketaatan mereka kepada Pencipta.

Mereka yang merentasi ujian itu, pasti berjaya. Sementara itu, bagi mereka yang gagal pasti ke neraka menjadi makanan api yang tersedia marak membara.

Justeru, ada kalanya manusia diuji dengan sedikit ketakutan dan kelaparan.

Allah berfirman yang bermaksud: "...Dan Kami pasti akan uji kamu dengan sedikit rasa takut, rasa lapar, kekurangan harta, kekurangan nyawa dan kekurangan buah-buahan. Dan berilah khabar gembira kepada orang sabar". (Surah al-Baqarah ayat 155)

Orang yang bersabar ialah orang meyakini wujudnya hari pembalasan.

Justeru, Allah menjelaskan dalam ayat seterusnya bermaksud: "Iaitu mereka yang apabila ditimpa musibah mereka menyatakan; Kita milik Allah dan kepada kita pasti kembali". (Surah al-Baqarah ayat 156)

Orang yang tidak sabar pasti gagal dalam ujian. Berapa ramaikah manusia yang mampu bersabar menghadapi ujian ini? Perut lapar yang perlu diisi menjadikan manusia lupa bahawa dia akan mati.

Dia lupa bahawa segala perlakuannya akan dihitung serta dipertanggungjawabkan. Malah, dia lupa pada seksaan Allah iaitu pohon Zakkum yang berduri sebagai makanan dan air panas menggelegak sebagai minuman orang yang berdosa.

Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya pohon Zakkum adalah makanan orang yang berdosa seperti air panas yang menggelegak di dalam perut".

Bagaimana pula dengan kita? Adakah bersedia untuk ke neraka?

Penutup tazkirah pada kali ini penulis ingin sentuh sedikit berkenaan fenomena hidup orang kita yang sudah tidak peduli lagi di mana mereka makan.

Bagaimana keadaannya jika ada segelintir kita yang pergi menikmati makanan di restoran bukan Islam? Mereka tidak kira kerana yang penting ia sedap dinikmati.

Adakah kita sanggup memperjudikan keimanan kita? Adakah kita fikir orang bukan Islam itu sanggup menjaga prinsip agama kita yang berbeza sungguh dengan agama mereka?

Adakah kita mahu mereka tolong jaga agama kita? Adakah mereka sanggup susah atas alasan mahu memastikan kita makan makanan halal?

Apalah sangat selera yang didorong oleh nafsu sehingga kita mengambil mudah semua ini? Rasanya soal makan kita masih belum sampai ke tahap darurat.


Semoga menjadi iktibar, panduan dan ingatan buat kita semua...


Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.
0 comments: