BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 7 December 2010

Hijrah Dalam Membina Bahagia Rumahtangga

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Bagaimana hijrah di dalam keluarga dan rumahtangga anda? Adakah masih mahu membiarkan keadaan rumahtangga yang beku dan dingin kepada rumahtagga hangat dan membahagiakan? Hijrah ke arah itu perlu agar rahmat dan kasih sayang melimpah-limpah...


Jika selama ini keadaan rumahtangga selalu gersang, beku dan kaku,cuba berhijrah membentuk sebuah rumahtangga yang nyaman, bercahaya dan ceria. Selalu tersenyum, banyakkan bersedekah, rajin menjamu tetamu dengan makan minum. Rahmat dan berkat akan melimpah ke atas rumahtangga yang sering dikunjungi oleh tetamu.


Sebab itu jangan mengeluh atau merungut jika ada tetamu datang tidak kira masa dan ketika apa pun. Tetamu yang datang itu sebenar hadiah dari Allah. Allah yang menggerakkan hatinya untuk bertandang ke rumah kita. Setiap tetamu yang datang pasti bersama rezeki dari Allah,beriring dengan doa. (Bukan tetamu tu yang bawa rezeki).


Makanan yang kita hidang menjadi berkat. Meraikan mereka menjadi kesukaan Rasullulah. Sesuai dengan doa yang kerap ummi lafazkan mohon, "Ya Allah, tanamkan dalam hati ku ini rasa kasih sayang dan cinta kepada MU dan Rasul MU. Bantulah aku untuk mentaati MU dan Rasul MU."


Sunnah meraikan tetamu, jika Rasullulah suka meraikan tetamu,suka memberikan tetamu makan,maka itulah yang kita ikut. Di situ ada keberkatan dalam rumahtangga. Tambahan sekiranya tetamu yang datang mohon untuk tumpang bersolat. Itu juga satu keberkatan dan rahmat dari Allah. Jadi ini hijrah paling ringan untuk kita amalkan. Kita mulakan dengan kerap menjamu jiran,sahabat dan saudara dengan makan minum untuk mengeratkan ukhuwwah dan silaturahim. Hijrah yang lain-lain tu kita ansurkan secara perlahan-lahan.


Bagiamana kisah hijrah bermula? Ikuti seteruskan tulisan ringkas ummi ini di Laman Forum Halaqahnet.


Diawal berkembangnya agama Islam,setiap manusia yang mentauhidkan Allah wajib berhijrah.Hijrah dari menyembah berhala kepada menyembah Allah Yang ESA. Namun ia berubah selepas itu: ‘Tiada hijrah selepas pembukaan Mekah tetapi jihad dan niat (yang benar)’ , ‘Jihad berterusan hingga ke hari Qiamat’


Perpindahan yang mesti berlaku di kalangan orang Islam hari ini ialah berhijrah dari perkara yang dilarang Allah ‘Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan perkara yang dilarang Allah’. Bagi seorang mukmin, falsafah hidupnya ialah hari ini lebih baik dari semalam, esok lebih baik dari hari ini dan hari-hari muka lebih baik dari hari sebelumnya.


Berpindahnya Nabi SAW dari Mekah ke Madinah ialah bagi menegakkan Islam dalam bentuk syumul-peribadi, keluarga, masyarakat dan negara. Ia bukan hijrah dari satu tempat ke satu tempat sahaja. Hijrah membawa misi dan visi yang sangat hebat


Sikap umat Islam mesti positif dan pro-aktif. Ia ditunjuk oleh Nabi SAW dalam persitiwa hijrah ini. Apabila mengetahui orang Musyrikin mahu membunuhnya, terus Baginda bertindak menemui Abu Bakar dan menyiapkan perkara yang sepatutnya.


Nabi SAW sentiasa memandang masa depan Islam yang cemerlang. Dalam apa suasana sekalipun, Baginda tetap optimis dan positif terhadap Islam. Inilah sifat seorang pemimpin yang mesti diikuti oleh pengikutnya.


Dalam persitiwa hijrah, ketika hanya Nabi dan Abu Bakar berada di dalam Gua Thur-tiada PBB, tiada OIC, tiada negara dan bala tentera islam yang boleh membantu, Nabi SAW bersabda kepada Abu Bakar ‘Apa sangkaan kamu dengan 2 orang, Allah yang ketiga’, merupakan suatu tarbiyyah, keyakinan dan keimanan yang jitu diletakkan dalam dada Abu Bakar. Ketika Suraqah yang mengejar Nabi dari belakang mulai takut dengan kaki kudanya yang sentiasa tenggelam dalam pasir itu meminta keamanan dari Nabi SAW, Baginda berjanji kepada Suraqah untuk diberikan gelang Raja Kisra. Satu janji yang melihat masa depan yang gemilang buat Islam walaupun negara Islam itu belum kelihatan di depan mata.


Kita hanya tahu menyebut perkataan hijrah, tetapi tahukah kita dari mana,bagaimana perkiraan hijrah itu bermula dan diambil?


Ketika Khalifah Saidina Umar al-Khattab mengira-ngira untuk membuat satu tanda jelas bagi orang Islam tentang kalendar, banyak peristiwa penting yang boleh dijadikan batutanda itu. Peristiwa kelahiran Nabi SAW, Isra’ Mikraj, perpindahan dari Makkah ke Madinah, pelbagai peperangan yang berlaku sepanjang sejarah semuanya penting. Namun dari semua peristiwa penting itu, akhirnya Umar al-Khattab memilih peristiwa hijrah. Mengapa hijrah? Tentunya ada perkara istimewa dan kelainan berbanding dengan peristiwa-peristiwa lain.Sebelum hijrah, Nabi SAW adalah Nabi. Demikian juga selepas hijrah. Tetapi selepas hijrah, Nabi bukan sahaja kekal sebagai Nabi, pangkat yang diberi oleh Allah tetapi juga menjadi ketua sebuah negara.


Walaupun Madinah kecil sahaja di waktu itu-kecil dari segi geografi, kecil dari segi bilangan penduduk dan kecil dari segi kuasa berbanding kuasa-kuasa besar yang sudah sedia ada ketika itu-Parsi dan Rom, namun Madinah menepati ciri-ciri sebuah negara menurut sains politiknya. Ada tanah dan bumi, ada pemimpin, ada rakyat, ada perlembagaan dan ciri-ciri lain.


Hijrah menjadi batas sempadan di antara tempoh Mekah dan tempoh Madinah. Ayat-ayat al-Quran berbeza dari segi uslub dan perintah-perintahnya. Justru, peristiwa hijrah ini sangat penting untuk dihayati oleh umat Islam agar maksud sebenar dari hijrah ini tercapai.


‘Sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan Rasul, maka hijrahnya itu kepada Allah dan Rasul...’Impianku menjadi isteri solehah,
selepas Allah dan RasulNYA,
cinta kasih sayang adalah untuk zaujku.0 comments: