BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 21 December 2009

Ganjaran Bonus Dari Allah


 BismillahirRahmanirRaheem

 Kring...kring...

"Assalamu 'Alaykum WaRahmatullahi WaBarakatuh."

"W'salam WaRahmatullahi WaBarakatuh."

"Apa khabar?"

"Alhamdullilah, Baik sahaja."

"Ni saya...., dari Sarawak, ada hajat ni...minggu depan ada  majlis konvokesyen di UTM, dah cari tempat untuk menginap, tapi semuanya dah penuh. Di mana ya, nak cari tempat menginap lain?"

"Oh...tak payah susah-susah nak cari tempat menginap, bermalam sahaja rumah kami ni, tak ada masalah pun, boleh sahaja datang."

"Ya ke? Nanti menyusahkan pula. Segan nak susahkan orang dan mengganggu orang."

"Eh...tidak lah, jemput saja,silakan...Kami tidak rasa disusahkan, sebaliknya kami rasa gembira ada tamu sudi menginap rumah kami."

"Terima kasih kerana sudi menerima kami, InsyaAllah , bila kami sampai, kami maklumkan. Semoga Allah jua yang membalas jasa baik menerima kami sebagai tamu."

Begitulah sedikit sebanyak perbualan ummi bila ada tamu yang memerlukan tempat menginap bila ada urusan di sekitar Johor. Ummi tidak hadapi apa-apa masalah dalam menerima tamu, sebaliknya ummi rasa disayangi Allah kerana memberikan peluang untuk menerima ganjaran bonus dari Allah.

Apa yang dikatakan ganjaran bonus dari Allah? Hidup dan kehidupan kita berjalan seperti biasa, bangun pagi, melaksanakan suruhan Allah, melayan suami dan anak-anak sambil berzikrullah, memasak, mengemas rumah. Ini adalah ibadah jika melakukan ikhlas kerana Allah bukan kerana rasa tanggung jawap sebagai isteri dan ibu. Banyak mana  ganjaran yang Allah beri adalah rahsia Allah. Sikit atau banyak , ada atau tiada adalah dalam urusan Allah. Tiap hari kita buat , maka jika tiada tambahan kerja , nilainya mungkin sama.

Tetapi, dengan kedatangan tetamu, selain kita buat kerja-kerja harian, kita extra dengan memulia dan melayan tetamu. Bukan kah ini ganjaran bonus dari Allah? Siapa yang menggerakkan hati tetamu tadi untuk datang bertamu dan menginap di rumah kita? Maka bila ada tamu datang samada di undang atau tidak, mulia dan layan tetamu sebaik mungkin. Ini adalah ganjaran bonus dari Allah untuk kita beribadah kepadaNYA.

Ibadah tidak semestinya dalam bentuk mengerjakan yang khusus sahaja, berakhlak mulia, bersabar, berkata benar, membantu manusia lain yang kesusahan, bersedekah dan lain-lain kebaikkan adalah dikira ibadah juga. Hatta berziarah untuk mengeratkan silaturahim juga dikira ibadah.

Berbalik semula kepada melayan dan memuliakan tetamu, disini ummi letakkan satu artikel dari Pusat Pembangunan Pondok Berhad (epondok) untuk santapan dan ingatan kepada kita bagaimana sebaiknya melayan dan memuliakan tetamu yang singgah ke rumah kita. Jangan sekali-kali kita menolak kehadiran tetamu, kerana menolak kehadiran mereka ibarat menolakkan ganjaran bonus yang Allah berikan.

SETIAP individu pasti pernah didatangi tetamu. Tetamu yang datang berkunjung ke rumah pastinya dengan hajat dan keperluan tertentu. Islam amat menitikberatkan hubungan antara sesama manusia.

Justeru, sejak daripada awal Islam menggariskan adab bagi memuliakan tetamu ke rumah.

Tetamu yang datang adalah amanah Allah yang harus ditunaikan haknya. Tuan rumah bertanggungjawab ke atas tetamu selama berada di rumahnya serta wajib menafkahkan sebahagian rezekinya buat tetamu itu.

Dengan menghormati tetamu dan menyempurnakan haknya, ia menjadikan seseorang Muslim itu memiliki iman yang sempurna apatah lagi tetamu itu saudara seagama.Namun, tetamu bukan Islam turut mendapat layanan yang sama daripada tuan rumah beragama Islam.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud; “Tidak sempurna iman seseorang itu, sehingga dia mengasihi saudaranya, sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri.” (Hadis riwayat Muslim).

Menghormati dan memuliakan tetamu adalah sunnah rasul dan nabi. Malah, Nabi Ibrahim a.s adalah antara rasul yang amat memuliakan tetamunya. Baginda menerima tetamu dengan hati terbuka dan melayani mereka dengan baik.

Allah s.w.t merakamkan perihal Nabi Ibrahim a.s ini menerusi firman-Nya bermaksud: “Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal tetamu Ibrahim yang dimuliakan. Tatkala mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: “Salam sejahtera kepadamu”, Ibrahim menjawab: “Salam sejahtera kepada kamu” (sambil berkata dalam hati): Mereka ini orang yang tidak dikenali. Kemudian ia masuk mendapatkan ahli rumahnya dan dibawanya keluar seekor anak lembu gemuk (yang dipanggang). Lalu dihidangkan kepada mereka sambil berkata: “Silakanlah makan.” (Surah adz-Dzaariyaat, ayat 24-27).

Hakikatnya, amalan menghormati tetamu bukan saja menunjukkan ciri-ciri perilaku terpuji, malah berkait rapat dengan tahap keimanan seseorang Muslim.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Barang siapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menghormati tetamunya. Barang siapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia menyambung silaturahim.” (Hadis riwayat Bukhari).

Di antara adab memuliakan tetamu dianjurkan Islam ialah:
- Menyambut tetamu dengan perasaan gembira dan wajah yang manis
- Saling bertanya khabar berita serta bertukar-tukar cerita yang baik.
- Sedaya-upaya menyembunyikan sebarang masalah keluarga agar tidak diketahui tetamu.
- Menyajikan hidangan makanan kepada tetamu.
- Menyediakan tempat tidur yang baik serta kemudahan yang diperlukan jika mereka bermalam di rumah.
- Sediakan mengikut tahap kemampuan tuan rumah.
- Tidak terlalu berkira, tak pula terlalu berlebihan dan bukan dengan niat untuk bermegah-megah dengan rezeki serta kemewahan yang ada.

Allah s.w.t berfirman di dalam al-Quran bermaksud: “Dan juga mereka (yang diredai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.” (Surah al-Furqaan, ayat 67).

Rasulullah s.a.w bersabda: “Bertamu (menziarah) itu tiga hari dan selebihnya siang mahupun malam. Tidak halal bagi seorang Muslim menetap di rumah saudaranya sehingga saudaranya itu berdosa kerananya. Sahabat bertanya: Bagaimana caranya dia berdosa? Jawab Baginda: Orang itu menetap di rumah saudaranya, padahal saudaranya itu tidak mempunyai apa-apa lagi yang akan dihidangkan (diberikan) kepada tetamunya itu.” (Hadis riwayat Bukhari).

Keadaan ini adalah bagi mengelak perasaan terbeban tuan rumah. Amalan yang pada awalnya dikira sebagai amalan yang mulia, tetapi jika ia berlarutan sehingga menyusahkan tuan rumah, ia dikhuatiri akan menimbulkan suasana tidak selesa malah boleh menimbulkan perbalahan dan persengketaan pada kemudian hari.

Dalam konteks yang lebih besar lagi, rakyat sebuah negara yang diiktiraf sebagai antara negara Islam contoh, seharusnya kita rakyat Malaysia sentiasa mempamerkan akhlak dan budaya yang terpuji kepada khalayak yang berkunjung ke negara ini.

Tanpa mengira agama dan budaya, mereka seharusnya diberi bantuan sewajarnya sepanjang di negara ini. Sifat ringan mulut memberi bantuan apabila diajukan soalan oleh tetamu negara dan disertakan dengan senyuman adalah antara cara bagi menunjukkan tatasusila dan budaya rakyat Malaysia.

Sesungguhnya tetamu mengundang rahmat daripada Allah s.w.t ,menghilangkan dosa penghuni rumah dan menjanjikan pahala sedekah buat tuan rumah yang berusaha sebaik mungkin memuliakan tetamu menurut tuntutan Islam.


Impianku menjadi isteri solehah

0 comments: